Domů / Zahájení Adventu ve Spech

Zahájení Adventu ve Spech

Tímto bychom Vás chtěli srdečně pozvat na zahájení adventu ve Spech, který se bude konat 3.12.2023 v 18:00 v kapličce Panny Marie.

Přijďte si s námi zazpívat tradiční České koledy, které si pro Vás připravila Petra Paluchníková spolu s dětmi z obce a blízkého okolí a dále poslechnout duo (Alena Šístková – violoncello / Pavla Honsová – viola) z Pardubícké filharmonie.

Program:

Vystoupení dětí z obce a blízkého okolí – 18:00 – 18:30

Adventní koncert – 18:30 – 19:30

J. S. Bach: Invence č. 4 (1 min.)
T. Albinoni: Adagio (9 min.)
H. Vieuxtemps: Capriccio pro violu sólo “Hommage à Paganini” (5 min)
L. van Beethoven: Eyeglasses duo pro violu a cello (10 min)
R. Huguet y Tagell: Flamengo pro cello solo (4 min)
D. Šostakovič: Prelude (4 min)
A. Piazzolla: La Calle 92 (4 min)
C. Franck: Panis Angelicus (4 min)

Umělkyně

Alena Šístková

Alena se violoncellu začala věnovat ve svých šesti letech. Jejím prvním pedagogem byl Mirko Škampa a později Kateřina Hroníková. Od roku 2010 studovala na Pražské konzervatoři u Jaroslava Kulhana. Dva roky působila v Akademi České filharmonie. Pod taktovkou Chuheie Iwasakiho provedla s orchestrem Čajkovského Rokokové variace, Saint-Saënsův 2. koncert d moll, Brahmsův Dvojkoncert a moll a Šostakovičův 1. koncert Es dur.

V roce 2021 získala 4. cenu na mezinárodní soutěži „Rudolf Barshai International String Competition“, 2. cenu na mezinárodní soutěži Gustava Mahlera a 3. cenu na „King’s Peak International Music Competition“.

Následně dokončila magisterské studium na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Mikaela Ericssona a stala se členkou Komorní filharmonie Pardubice.

Pavla Honsová

Pavla Honsová se po středoškolských studiích na gymnáziu a konzervatoři věnovala studiu hry na violu na pražské AMU ve třídě doc. Lubomíra Malého ( 1994-1998). Ještě v době studií na AMU získala angažmá v Komorní filharmonii Pardubice ( 1997 ), kde od roku 1999 až doposud působí na postu vedoucí violové skupiny. V roce 1994 získala druhou cenu na mezinárodní soutěži O cenu Beethovenova Hradce a Cenu za nejlepší interpretaci české soudobé skladby. V návaznosti na absolventský výkon a diplomovou práci na téma Jiří Jaroch, Sonata-fantasia pro sólovou violu ( 1998 ) obdržela od Českého rozhlasu nabídku realizovat nahrávku výše zmíněného titulu a Adagia Zoltána Kodály. V rámci koncertů KFP kromě orchestrálních sól realizovala i sólové party Koncertantní symfonie W.A. Mozarta ( 2015 ) ( rovněž na CD v roce 1999) a Koncertu pro violu Zdeňka Lukáše (2010). Pro NAXOS v roce 2020 natočila sólové party Koncertantních symfonií J.Boulogne.

Vstupné dobrovolné

Pořádá Festival F.L.Věka Dobruška a Osadní Výbor Spy